Lavendel-Olie

In Zuid-Oost frankrijk zijn er tot op heden kleine lavendelboeren die samen een coöperatie vormen en zodoende de kleine lavendelvelden kunnen bewerken, oogsten en in plaatselijke en primitieve stokerijen de olie uit de planten persen. Hiertoe wordt het geoogste gewas met de hand in roestvrij stalen ketels gedaan, waarna er een met beton gevulde tractorband boven op wordt gelegd. Dit gewicht is precies op maat van de binnen-diameter geprepareerd. Hierna wordt de ketel hermetisch afgesloten met een zwaar deksel.

De ketel wordt dan van buitenaf verwarmd door een oven, die gestookt wordt met reeds geperste planten. Hierna wordt er heet water (ook op temperatuur gebracht door het stoken met reeds geperste planten) in de ketel geperst waardoor de druk, hitte en het hete water stoom ontstaat die de olie losmaakt uit de planten. De olie en het water worden door een korte pijpenconstructie geleid en opgevangen in een ketel waar aan de bovenkant een eenvoudig scheidingsfilter geplaatst is. De olie wordt door de gezamenlijke eigenschappen van het water én de olie bijna automatisch gescheiden en de olie is klaar om gebotteld te worden.

Gebruik
Lavendelolie wordt zeer veel gebruikt als geurstof, zowel in fijne parfums en andere cosmetica als in wasmiddelen. Daarnaast in beperkte mate als smaakstof. Lavendelolie heeft een rustgevende en verlichtende werking. en kan worden gebruikt als antisepticum. en heeft vergelijkbare anxiolytische eigenschappen als lorazepam

Aromatherapie
In de aromatherapie neemt lavendelolie een zeer prominente plek in. Lavendelolie behoort daar tot de weinige soorten olie die ook onverdund op de huid worden gebruikt. Toepassingen binnen de aromatherapie zijn:

  • Bij snijwonden, brandwonden en andere wonden
  • Bij verkoudheid
  • Bij misselijkheid
  • Tegen acne
  • Tegen spanningen, depressie en slapeloosheid
  • Tegen haarluis

Daarnaast worden door sommigen claims gemaakt voor behandeling van diverse aandoeningen, van reumatiek tot kanker.