Wilde Goudsbloem

Calendula is vooral gekend als een ‘vulneratief’, een wondhelend en ontstekingsremmend kruid. Het is dan ook een van de beste kruiden voor de lokale behandeling van huidproblemen.

Het kan veilig gebruik worden bij ontstekingen, of die nu te wijten zijn aan een infectie of aan fysiek letsel. Het wordt toegepast bij elke uitwendige bloeding of wonde, kneuzing of verstuiking (al zou ik bij diepere letsels waarbij de huid niet beschadigd is – dus bij verstuikingen en spierkneuzingen e.d. – eerder voor Arnica kiezen).

Het kan ook een gunstige invloed hebben bij slecht helende wonden en huidzweren. Het is de ideale eerste-hulp-behandeling voor kleine verbrandingen en schaafwonden, en wordt dan toegepast als een lotion, een pleister of kompres.Voor gebruik bij spataders kan Calendula gecombineerd worden met Toverhazelaar (Hamamelis virginiana). Inwendig is het waardevol bij zweren en ontstekingen van het spijsverteringsstelsel, en kan dus worden toegepast bij maagzweren en zweren van de twaalfvingerige darm. Als cholagoog zal het galblaasproblemen verlichten, en om deze reden wordt het ook wel toegepast bij vage spijsverteringsproblemen. Voor spijsverteringsproblemen kan Goudsbloem worden gecombineerd met Heemstwortel en gevlekte Ooievaarsbek (Geranium maculatum). Goudsbloem heeft duidelijke schimmelwerende eigenschappen, en kan in- en uitwendig worden toegepast om zulke infecties te bestrijden. Als emmenagoog helpt het uitblijvende maandstonden doorbreken en is het ook nuttig bij pijnlijke maandstonden. Over het algemeen is het een normalisator van de menstruele cyclus.