Mother Nature's Finest en Stichting G.Y.O.F.M. zijn een initiatief van Nancy en Jan de Kloe.
Nancy en Jan zijn bekend om hun JDK.FULL SPECTRUM Cannabis producten die Jan zelf bereidt op recept van een arts voor zichzelf, zijn vrouw Nancy en inmiddels vele andere.
Jan gebruikt deze JDK.Full SPectrum producten op recept van zijn arts onder andere voor zijn Autisme, Chronische Pijnklachten en klachten ten gevolge van zijn blootstelling aan extreem hoge concentraties PFAS stoffen tijdens zijn arbeidsverleden bij Custom Powders BV in Helmond. Die in opdracht van Dupont / Chemours Dordrecht PFOA en GenX verwerkte tot poeders die dan retour gingen naar Dupont / Chemours.
Jan gebruikt deze recepten ter ondersteuning om de achteruitgang af te remmen en zijn levenskwaliteit te bevorderen voor zover dat nog kan.
In de fabriek van Custom Powders werden de wetten niet nageleefd en was de werkomgeving zeer gevaarlijk voor de medewerkers, Jan werd ziek en heeft de Arbeidsinspectie ingeschakeld, dit in het jaar 2000, de Arbeidsinspectie heeft gelukkig al Jan zijn klachten gegrond verklaard maar het bedrijf heeft toch tot 2017/2018 de gehele omgeving van Helmond kunnen vergiftigen met deze stoffen zonder dat er iemand ingreep ondanks onze bezwaren.
Deze JDK.FULL SPECTRUM Cannabis producten zijn via de Centrale Raad van Beroep in Utrecht, de Rechtbank in Den Bosch en Onafhankelijk Medisch Specialisten medisch noodzakelijk verklaard en worden vergoedt door oa. de Gemeente Helmond en enkele zorgverzekeraars. Deze producten zijn ook zonder recept verkrijgbaar in onze webwinkel maar om voor vergoeding in aanmerking te komen dient u deze producten op recept te krijgen van uw arts.
Zowel Mother Nature's Finest als de Stichting G.Y.O.F.M. zijn door het uitoefenen van ons Immaterieel Cultureel Erfgoed ontstaan.
Het Hennep en Hop avontuur van Jan begon al heel vroeg in zijn leven op de LTS in Zaltbommel tijdens de eerste theorie en praktijk lessen van het agrarisch onderwijs. Daar kwamen zowel Hennep (cannabis) als Hop ter sprake en daar ontstonden al de nodige discussies rondom deze materie.
Na jaren in de (glas)-tuinbouw te hebben gewerkt verhuisde Jan naar Helmond waar hij in 1997 zijn vrouw Nancy leerde kennen, inmiddels 25 jaar getrouwd en trotse ouders van 3 kinderen en opa en oma van een kleindochter.
Aangezien Jan en zijn familie al generaties lang tuinders en plantveredelaars zijn en Jan al heel zijn leven zijn Immaterieel Cultureel Erfgoed uitoefende met andere gewassen waaronder de Hennepplant, werd Jan zijn interesse opnieuw opgewekt in de Hopplant nadat hij van zijn vrouw in 2017, 5 hop planten cadeau kreeg en Jan op zijn eigen manier helemaal in deze materie dook.
Mede vanwege de onkunde en vooroordelen rondom Cannabis is Jan naast Cannabis ook naar de hoogwaardige plant inhoudsstoffen van de Hop plant (Humulus Lupulus) gaan kijken. De Hop plant is een plant uit de Hennep/Cannabis familie (Cannabaceae) die vroeger veel in Nederland geteeld werd.
Even een stukje Hop geschiedenis; de NederHop:
"op een kaartje met archeologische vondsten van Hop, K.E. Behre, The History of Beer additives in Europe a revieuw (1999) is duidelijk te zien dat archeologen op meerdere plaatsen in ons land concentraties van Hop gevonden hebben die dateren uit de vroege middeleeuwen, dat het zal als ingrediënt voor oa. bier wel algemeen bekend zijn geweest.
In de 8ste en 9de eeuw gebruikten sommige abdijen ook in de buurlanden Wilde Hop bij het brouwen van bier.
Vanuit wetenschappelijke bronnen weten we inmiddels dat bier en brood tot de oudste voedingsmiddelen van onze westerse beschaving behoren"
"Hop en Handel; in het kielzog van de bierproductie kwam de hopteelt in Nederland van de grond. De vroegste brouwers van Hoppenbier gebruikten vooral nog hop die uit de Hanzesteden was ingevoerd.
Hop planten kwamen in Nederland echter al eeuwenlang in het wild voor en de hopbellen hiervan werden wel geplukt en gebruikt voor het maken van bier.
Door de groeiende bierproductie was het echter efficiënter en goedkoper om dicht bij de brouwerijen hop te verbouwen. In de 14de en 15de eeuw legde men op steeds meer plaatsen Hoptuinen en Hopakkers aan.
Belangrijke plaatsen van Hopteelt werden Peize en Roden in Drenthe, De Ijssel Vallei (Epe, Deventer, Zutphen) Amersfoort en Utrecht, het Gelderse rivieren gebied (de Bommelerwaard, Land van Heusden, Land van Altena), Schoonhoven, Schijndel, Eindhoven, Helmond en Maasdal.
Samen met vaten hopbier waren de volumineuze zakken met hopbellen lucratieve export producten.
NederHop werd in grote hoeveelheden geëxporteerd naar België, Noord-Frankrijk en Engeland.
Rond 1500 waren de hoptelers uit de Brabantse Peel de voornaamste hopleveranciers van de brouwerijen in het Rijngebied rond Keulen.
Tot de 19de eeuw was de hopteelt een belangrijke sector in de Nederlandse Tuinbouw" (bron: www.nederlandsebiercultuur.nl)
Rond 1900 was de hopteelt om onnaspeurbare redenen vrijwel verdwenen uit Nederland, en dat moest terug komen vonden wij.
Momenteel zijn er diverse hopvelden in Nederland te vinden die vrijwel allemaal met buitenlandse Hoprassen werken, Jan wilde dit anders aanpakken en de originele Nederlandse wilde OerHop terug brengen op zijn Hop akker, in zijn Hoptuin.
In ons werk ligt dan ook niet het financieel belang op de eerste plaats, maar Cultureel Historische motieven.
Op onze tuinderij in het Brabantse Helmond, gelegen in het Van Gogh Nationaal Park vinden ruim 300 JDK.Hop variëteiten hun oorsprong, opgekweekt uit zaad en in 2020 verhuisd naar onze kwekerij in Limburg.
Al jarenlang zijn wij bezig om de "Wilde Oer-Hop" terug te halen in Nederland voor consumptie, "from Farm 2 People" en dat is gelukt en dat in een korte keten; wij telen, oogsten en verwerken in een korte keten binnen een straal van minder dan 30 kilometer in het zuiden van Brabant en Limburg.
Op zowel onze ambachtelijke Tuinderij en Kwekerij hebben wij de Hopteelt zoals Nederland die vroeger ook al had nieuw leven in geblazen.
Wij telen op onze ambachtelijke Tuinderij en Kwekerij op een ambachtelijke wijze zonder bestrijdingsmiddelen en zonder gewasbeschermingsmiddelen, net als vroeger. Wij telen onze unieke JDK.Hop variëteiten voor hun unieke Aroma's en hun unieke Hoogwaardige Plant inhoudsstoffen.
Zowel de Teelt als de Oogst en de verdere na-verwerking worden geheel handmatig, zonder gebruik van machines gedaan, net als vroeger om zo de kwaliteit te waarborgen en de aroma's en hoogwaardige plant inhoudsstoffen te behouden in hun natuurlijk aanwezige samenstelling en verhoudingen ten opzichte van elkaar. (Full Spectrum) Daarbij houden wij rekening met de omgevingsfactoren en klimaatveranderingen om zo een zo natuurlijk mogelijke teelt te garanderen met een volledig spectrum hoogwaardige plant inhoudsstoffen als uitgangspunt.