Korenbloem (Centaurea Cyanus) licht blauw

Korenbloem wetenschappelijke naam Centaurea Cyanus

De Korenbloem (Centaurea Cyanus), ook wel wilde korenbloem genoemd is een plant uit de composietenfamilie. Met deze eenjarige plant zijn de bijen blij. De bloeitijd ten onzent is van juni tot oktober. Met het vermogen om snel te reageren op milieuvervuiling en veranderingen in bodemkwaliteit is de korenbloem een uitstekende bio-indicator, hierdoor kreeg hij ook de status van beschermde plant. De blauwe korenbloem bevat medisch actieve stoffen zoals tannines, flavonoïden, bitter- en slijmstoffen.

Op onze tuinderij, waar wij ons immaterieel cultureel erfgoed uitoefenen, hebben wij de Korenbloem staan, die we door de jaren heen hebben weten te verkrijgen. Doormiddel van natuurlijke selectie zijn alleen de allerbeste, sterkste en natuurlijkste overgebleven.

Die vormen daarom onze basis voor al onze uitgangsmaterialen zoals bijvoorbeeld onze MNF JDK.KORENBLOEM FULL SPECTRUM TRANSFORMERS, die men vaak gebruikt in MNF JDK.FULL SPECTRUM RITUALS zie:

https://gyofm.nl/webshop#!/JDK-FULL-SPECTRUM-TRANSFORMER-RITUALS/p/69544378/category=19


De geneeskracht van Korenbloem (Centraurea Cyanus)

Korenbloem wordt op volgende toepassingsgebieden gebruikt: ontsteking van de huid en keel, problemen met de spijsvertering, urinaire urgentie (wat duidt op een plotselinge, niet te stoppen drang om te plassen), blaas problemen, nier problemen, wondgenezing, maagklachten. Hiervoor worden de bladeren en de bloemen gebruikt.


Werkzame inhoudsstoffen van de Korenbloem

De Korenbloem bevat verschillende stoffen die een genezende werking hebben, waaronder tannines, flavonoïden, bitterstoffen en slijmstoffen. Andere stoffen die worden gebruikt binnen de (natuur)geneeskunde zijn;

* harsen

* was

* centaurocyanine

* salicylzuur

* (flavon)glycosiden

* anthocyanen

De bloemen worden gebruikt in de geneeskunde, in het wild is het verzamelen van de Korenbloemen echter verboden omdat de Korenbloem een beschermde soort is.

De volgende medicinale werkingen kunnen door Fyto-therapeuten worden aangewend om het voor te schrijven bij onder andere deze indicaties:

* de delen van de plant die boven de grond liggen, drijven vocht af

* verminderen winderigheid

* bevorderen de spijsvertering (door de tannines)

* remmen ontstekingen, gaan bacteriën tegen en ondersteunen wondgenezing

* de bloemen bevatten polysacchariden en deze remmen ontstekingen

* de quercetine in de bloem vertraagt onder meer de productie van maagzuur en is zeer geschikt om maagklachten te voorkomen


De korenbloem speelt in de huidige kruidengeneeskunde nauwelijks een rol. Zelfs als het kruid en de bloemen van de korenbloem medicinaal kunnen worden gebruikt, zijn er meestal andere kruiden die een betere werking hebben. In de middeleeuwen was de korenbloem veel belangrijker. In de kruidenboeken van de Middeleeuwen werd de korenbloem beschouwd als een universele medicinale plant die werd gebruikt voor zowel inwendige als uitwendige aandoeningen. De belangrijkste toepassingsgebieden waren voornamelijk slecht genezende wonden, koorts en giftige insectenbeten van spinnen of schorpioenen.

In de traditionele volksgeneeskunde werd de korenbloem gebruikt voor de volgende aandoeningen en ziekten:
* blaasklachten
* milde nierproblemen
* indigestie/dyspepsie
* lichte galwegaandoeningen
* hoofdpijn
* innerlijke rusteloosheid of nervositeit
* chronische hoest
* conjunctivitis (bindvliesontsteking)
* ontstoken oogleden en ooglidrand (blafaritis)

Korenbloemen worden anno 2023 nog steeds gebruikt als een huismiddeltje voor sommige oogaandoeningen. Kompressen, waterige extracten en zalven gemaakt van korenbloemen zouden vooral helpen bij conjunctivitis, ontsteking van de oogleden en vervelende wallen of donkere kringen onder de ogen. Bovenal helpen de bloemen bij deze problemen.

Aanbevolen wordt om één tot twee theelepels korenbloembloesems te extraheren in een kop kokend water. Met dit extract wordt een kompres gemaakt, dat vervolgens op de ogen wordt geplaatst.

De bloem van de korenbloem bevat tal van polysacchariden die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. In combinatie met het quercetine dat het bevat, kunnen ontstekingsprocessen worden geremd en de productie van maagzuur worden verminderd. Er zijn aanwijzingen dat korenbloemextracten een preventieve werking kunnen hebben bij maag- en spijsverteringsproblemen.

Korenbloem mag niet worden gebruikt als er een allergie is voor planten uit de composietenfamilie. Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt ook niet aanbevolen.

Onderzoeken kunnen ons veel leren over de werking van kruiden, maar zijn dikwijls ook zeer verwarrend omdat men dikwijls conclusie wil trekken voor men het hele  kruidenplaatje kent. 

Ook bij Korenbloem is het zeker zo, dat het niet één stofje is die de werking van de plant bepaald maar een optelsom van vele stoffen, die dan samen ook nog een synergie vormen, hetzelfde als met de plant Cannabis het geval is.

                                                                                                                                                                                                                           bron: Mens en Gezondheid

Wilt u ook weten wat deze hoogwaardige plant inhoudsstoffen voor uw gezondheid zouden kunnen betekenen, maak dan een afspraak voor een gratis consult.