Kamille ( Matricaria Recutita)

Kamille wetenschappelijke naam Metricaria Recutita

Kamille heeft een uitstekende reputatie in de volksgeneeskunde en heeft veel gezondheidsvoordelen, onder meer ter bestrijding van verkoudheid en maagpijn, maar het kan ook gebruikt worden ter verlichting van menstruatiekrampen. Kamille kent diverse toepassingen. Van de gedroogde echte kamille wordt thee gezet. Kamillethee heeft een aangename, wat bittere smaak en een geur die aan appels doet denken.

Kamillethee bevat chamazuleen, een aromatische chemische stof die ontstekingsremmende, pijnstillende en krampstillende eigenschappen bezit. Of je nu overwerkt bent of last hebt van verkoudheid, een kop kamillethee doet wonderen. Kamillethee is een populaire drank over de hele wereld. De voordelen van kamillethee zijn er in overvloed.

Op onze Tuinderij, waar wij ons Immaterieel Cultureel Erfgoed uitoefenen, hebben wij de Kamille staan, die we door de jaren heen hebben weten te verkrijgen, doormiddel van natuurlijke selectie zijn alleen de allerbeste, sterkste en natuurlijkste overgebleven.

Die vormen daarom ook onze basis voor al onze uitgangsmaterialen zoals bijvoorbeeld onze MNF JDK.KAMILLE FULL SPECTRUM TRANSFORMERS, die men vaak gebruikt in MNF JDK.FULL SPECTRUM RITUALS zie:

https://gyofm.nl/webshop#!/JDK-FULL-SPECTRUM-TRANSFORMER-RITUALS/p/69544378/category=19698638 

Werkzame stoffen in Kamille
De plant wordt geoogst en in zijn geheel gedroogd waarna de bloemhoofdjes met een kort eindje van het steeltje worden geplukt. Het steeltje mag tot twee cm lang zijn. In kamille zit veel etherische oliën, de flavonoïden apigenine, osorhamnetine, rutine, quercetine, hyperoside, kaemferol en patuletine, pectine-achtige slijmstoffen, coumarinen, enkele bitterstoffen, looistoffen, choline, aminozuren, polysacchariden, verschillende oliën, fenolzuren, valeriaanzuur, nicotinezuur, isoferuleenzuur, appelzuur, methylsalicylaat, de vitaminen B1 en C, zwavel, calcium en fructose.

De geneeskracht van Kamille (Metricaria Recutita)

Kamillethee wordt gemaakt van kamillebloesem. Kamillethee wordt traditioneel gebruikt om verschillende spijsverteringsproblemen te behandelen, waaronder misselijkheid en gasvorming. Het wordt gemaakt van gedroogde kamillebloemen. De geneeskracht van de verschillende soorten kamillethee varieert, waarbij sommige aanzienlijk meer kamille bevatten dan andere. De krachtigere theesoorten zullen ook eerder bijwerkingen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Kamille bevat flavonoïden, dit zijn antioxidanten en deze beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen

Verbetert slaap en behandelt slapeloosheid
Kamillethee ontspant de zenuwen en kalmeert het zenuwstelsel, waardoor het je helpt beter te slapen. Kamillethee bevat van nature geen cafeïne.

Gaat ontsteking tegen
Ontsteking treedt op als gevolg van de opbouw van cyclo-oxygenase (COX) en stikstofmonoxide (NO). Kamille bevat drie terpenoïden (α-bisabolol, bisabolol oxide A en guaiazuleen) die ontstekingen verminderen door COX te remmen. NO wordt geproduceerd door witte bloedcellen als reactie op een dreiging of ziekte en kan in grote hoeveelheden toxisch zijn en tot ontsteking leiden. Kamille is een effectief ontstekingsremmend middel door de NO-productie te verminderen.

Gaat verkoudheid tegen
Een van de gezondheidsvoordelen van kamillethee is het tegengaan van verkoudheid. Drink een warme kop kamillethee of stoom met kamille om verstopte neus, loopneus en keelpijn te verminderen.

Vermindert spierspasmen en menstruatiepijn
Kamillethee heeft pijnstillende en anti-spasmodische eigenschappen; het gaat krampen tegen. Het ontspant de baarmoeder en vermindert de productie van prostaglandinen (hormoonachtige stoffen die ontstekingen en pijn veroorzaken).

Kamille gaat diarree tegen / Gaat maagpijn tegen
Kamillethee is goed voor de spijsvertering en het wordt gebruikt om verschillende gastro-intestinale stoornissen te behandelen, waaronder winderigheid, dyspepsie, maagpijn, diarree, reisziekte, misselijkheid en braken.

Behandelt snijwonden, wondjes en huidaandoeningen
Kamille is door de Romeinen, Grieken en Egyptenaren gebruikt om wonden te behandelen en genezing te bevorderen. Het rechtstreeks toepassen op ene wondje van kamille-extract bevordert de genezing. Evenzo kan kamillezalf helpen bij eczeem en milde inflammatoire huidaandoeningen, hoewel ze niet zo effectief zijn als hydrocortisoncrème.

Vermindert stress
Kamillethee is een mild ontspannend middel en werkt als een effectief natuurlijk kalmerend middel, waardoor stress wordt verminderd.

Vermindert acne
Kamillethee kan helpen als je last hebt van frequente acne-uitbarstingen. Kamillethee helpt huidvlekken te verwijderen, acnelittekens te verwijderen en puistjes te bestrijden. Het wordt plaatselijk toegepast vanwege zijn ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. Je kunt de huid insmeren met kamille-olie maar je kunt ook van de bloemetjes een aftreksel maken in heet water en daarmee een deel van je lichaam wassen of baden.

Gaat veroudering tegen
Kamille is een krachtpatser van antioxidanten en beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen. Het versnelt cel- en weefselregeneratie, helpt de poriën te verstevigen en vertraagt het verouderingsproces

Behandelt zonnebrand
De schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen verschillende problemen voor de huid veroorzaken. Kamille staat bekend om zijn antioxiderende, verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt er thee van zetten, laten afkoelen, een handdoek erin laten weken en vervolgens aanbrengen op het door de zon verbrande gebied.

Vermindert donkere kringen onder de ogen
Je kunt een afgekoeld theezakje van kamille over de ogen plaatsen (vooral na het doen van een oogmassage) om de ogen te laten ontspannen en om donkere kringen onder de ogen te verminderen.

Gaat roos tegen
Kamillethee helpt roos te elimineren en te voorkomen, irritatie van de hoofdhuid te verminderen en een gezonde gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen. Je kunt het gebruiken als een laatste spoeling na het wassen van je haar.

Risico's en bijwerkingen van kamille
Hoewel kamille als veilig wordt beschouwd, kunnen bijwerkingen zoals misselijkheid en braken het gevolg zijn van thee gemaakt met hoge concentraties kamille. Hoewel zeldzaam, zijn er allergische reacties op kamille bekend. Kamille is een natuurlijke bloedverdunner en als je bloedverdunners neemt, kun je het beste geen kamillethee drinken. Gezien het gebrek aan bewijs wat betreft de veiligheid op lange termijn, wordt kamille niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Tot slot
Kamille wordt al duizenden jaren in de volksgeneeskunde gebruikt, vaak met bemoedigende resultaten. Mensen die geïnteresseerd zijn in het toepassen van kamille, moeten het gebruiken als aanvulling op en niet als vervanging voor hun gebruikelijke medicatieregime. In normale doses, is het mogelijk om wezenlijke gezondheidsverbeteringen te zien bij oa.

* Milde, acute, chronische ontstekingen van maag- en darmslijmvlies,
* Maagwandontsteking of gastritis,
* Pyrosis of zuurbranden,
* gastro-enteritis of maagdarmslijmvliesontsteking, ook buikgriep genoemd,
* Preventie van maagzweren,
*Maagkolieken, galpoliepen, maagkrampen, kolieken bij baby´s,
*Prikkelbaar darmsyndroom,
* Overgeven, braken,
* Indigestie, dyspepsie, nerveuze spijsverteringsklachten,
* Flatulentie, opgeblazen buikgevoel, oprispingen,
* Diarree, verstoorde darmflora,
* Adjuvans bij ziekte van Crohn,
* Adjuvans bij darmontstekingen

* Rusteloosheid, stress, prikkelbaarheid,
* Irritatie, boosheid, angst,
* Kinderen en volwassenen met ADHD,
* Nachtmerries, slapeloosheid,
* Rusteloosheid bij doorkomende tanden van jonge kinderen,
* Spanningshoofdpijn.

* Koorts, omdat het een zweetdrijvende werking heeft,
* Griep, verkoudheden, omdat het antibacterieel werkt tegen staphylokokken en streptokokken,
* Menstruatiekrampen, omdat het spasmolytisch of kramp opheffend werkt,
* Spasmen van de urinewegen, vanwege kramp opheffende werking.

* Tandvleesontsteking,
* Mondslijmvliesontsteking,
* Aften, keelpijn, strottenhoofdontsteking,
* Doorkomen van tanden.

* Sinusitis, rhinitis,
* Diverse soorten verkoudheden,
* Bronchitis, hooikoorts.

* Aambeien,
* Anale fissuren,
* Ontsteking in genitale zone,
* Vaginale ontsteking, witverlies (vooral: vaginale spoeling).

* Eczeem, luiereczeem, netelroos, jeuk,
* Allergische uitslag,
* Radiodermatitis of huidirritatie door bestralingstherapie

* Kleine wonden, slecht helende wonden, abcessen, insectenbeten,
* Brandwonden, zonnebrand,
* Doorligwonden, spataderzweer,
* Droge, ruwe en schrale huid, kloven, tepelkloven

* Zenuw-, reuma-, jicht-, spanningshoofd- en oorpijn,
* Ischias,
* Borstklierzwelling,
* Droge, geïrriteerde hoofdhuid.

                                                                                                 

Onderzoeken kunnen ons veel leren over de werking van kruiden, maar dikwijls ook zeer verwarrend omdat men dikwijls conclusie wil trekken voor men het hele kruidenplaatje kent. Ook bij de Kamille is het zeker zo dat het niet één stofje is die de werking van de plant bepaald maar een opstelsom van vele stoffen, die dan ook samen een synergie vormen.

 

                                                                                                                                                                                         bron: Mens en Gezondheid

 

Wilt u ook weten wat deze hoogwaardige plant inhoudsstoffen voor uw gezondheid zouden kunnen betekenen, maak dan een afspraak voor een gratis consult.