Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloem wetenschappelijke naam Calendula.

Goudsbloem (Calendula)  behoort tot de composietenfamilie (compsitae of asteraceae) en kent vele gezondheidsvoordelen en toepassingen. In de natuurgeneeskunde wordt goudsbloem onder meer gebruikt voor eczeem, psoriasis, huiduitslag en bij maag- of darmzweren. De goudsbloem is een eenjarige plant die tussen de 30 en 50 cm hoog wordt. De rechtopstaande stengels zijn alleen in het bovenste gedeelte vertakt en harig en de wortel van de plant is extreem rijk aan vezels. De bloem heeft stompe bladeren, de bloemen zijn oranje en hebben een dikke dubbele krans kroonblaadjes. De kroonblaadjes worden gebruikt als natuurgeneeskundig ingrediënt. De goudsbloem bloeit tussen juni en oktober, de jonge bladeren en bloemen zijn eetbaar.

In het verleden werd goudsbloem ook beschouwd als een weerprofeet. Als de bloemen    's morgens gesloten waren, duidde dit op slecht weer. Daarnaast was de plant een symbool van liefde, loyaliteit en onsterfelijkheid. Bovendien heeft de plant de bijnaam "Maria's Goud" omdat men geloofde dat je ze net als de mantel van Moeder Gods als bescherming op de huid kan leggen. Tegenwoordig is de goudsbloem nog steeds te vinden in veel afbeeldingen van de Maagd Maria.

Op onze Tuinderij, waar wij ons Immaterieel Cultureel Erfgoed uitoefenen, hebben wij de Goudsbloem (Calendula) staan, die we door de jaren heen hebben weten te verkrijgen, doormiddel van natuurlijke selectie zijn alleen de allerbeste, sterkste en natuurlijkste overgebleven.

Die vormen daarom ook onze basis voor al onze uitgangsmaterialen zoals bijvoorbeeld onze MNF JDK.GOUDSBLOEM FULL SPECTRUM TRANSFORMERS, die men vaak gebruikt in MNF JDK.FULL SPECTRUM RITUALS zie:

https://gyofm.nl/webshop#!/JDK-FULL-SPECTRUM-TRANSFORMER-RITUALS/p/69544378/category=19698638 

De geneeskracht van Goudsbloem (Calendula)

De oude Egyptenaren gebruikten de Goudsbloem om de verjongende eigenschappen. De Goudsbloem werd gebruikt tegen hart- en vaatziekten maar dat wordt nog niet bevestigd door de huidige wetenschap. Een kruidenwetenschapper uit de 17e eeuw schreef dat Goudsbloem goed helpt bij menstruratiestoornissen, dat wordt wel door de hedendaagse wetenschap beaamd. Goudsbloem staat in Rusland bekend als Russische Penicilline omdat het ontsmettend werkt op de huid. Ook wordt het gebruikt om huidwonden mee te behandelen. De geneeskrachtige werking op de huis van Goudsbloem is vandaag de dag de meest gebruikte medische toepassing.

Werkzame stoffen in Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloem bevat een grote verscheidenheid aan fytonutriënten. Er zitten verschillende flavonolglycosiden in. Het bevat de carotenoïden lycopeen, caroteen, calenduline, violaxantine en flavoxantine. Verder bevat het slijmstoffen, looistoffen, flavonoïden, bitterstoffen, sterolen, organische zuren en maar liefst 16 verschillende soorten etherische oliën. De eetbare blaadjes zijn voorzien van vitaminen en mineralen. 

De blaadjes zijn ongeveer net zo gezond als paardebloemblad.

De medicinale werking van Goudsbloem (Calendula) kunnen door Fyto-therapeuten worden aangewend om het voor te schrijven bij onder andere deze indicaties:

* werkt ontsmettend, bestrijdt de bacteriën Bacillus Subtillus, E-Coli, Staphylococcus Aureus en Pseudomonas Aeruginosa.

* werkt schimmelwerend en ontstekingsremmend

* werkt bij schaafwonden, snijwonden, slecht genezende wonden, etterende wonden, bloedende wonden, doorlig wonden, spataderzweren

* werkt bij insectenbeten, zonnebrand, lichte brandwonden, kloven, tepelkloven, anuskloven, eczeem, psoriasis, dermatitis en jeuk

* werkt bij mond en keel ontstekingen zoals tandvleesontsteking, keelontsteking, amandelontsteking

* werkt bij voetschimmel, zwemmerseczeem, huidschimmel, wratten, likdoorns of eksterogen en overmatig eelt

* werkt bij gordelroos, herpes simplex op koortsblaasjes, spataderen, aambeien, oogbindvliesontsteking

* werkt bij witte vloed, vaginitis, vaginale schimmel, candida, borstklierontsteking

* werkt bij maag- darmkrampen, kolieken, galwegontsteking, gastritis, maagzweren, darmslijmvliesontsteking, dikkedarmontsteking

* werkt bij menstruatieproblemen zoals pijnlijke menstruatie, abnormale menstruele bloedingen en genitale ontstekingen

* bevordert de eisprong en helpt soms ook bij onvruchtbaarheid als deze te wijten is aan een gebrek aan ovulatie

* werkt bij koude handen en voeten, winterhanden en wintervoeten, lymfeklierontsteking, preventie van trombose

* werkt als adjuvans bij jicht, artritis, artrose, bij te weinig urineproductie

 * werkt krampstillend bij spierkrampen, kuitkrampen, maagkrampen, buikkrampen, menstruatiekrampen

Onderzoeken kunnen ons veel leren over de werking van kruiden, maar zijn dikwijls ook zeer verwarrend omdat men dikwijls conclusie wil trekken voor men het hele  kruidenplaatje kent. 

Ook bij Goudsbloem (Calendula)  is het zeker zo, dat het niet één stofje is die de werking van de plant bepaald maar een optelsom van vele stoffen, die dan samen ook nog een synergie vormen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             bron: Mens en Gezondheid

Wilt u ook weten wat deze hoogwaardige plant inhoudsstoffen voor uw gezondheid zouden kunnen betekenen, maak dan een afspraak voor een gratis consult.