Citroenverbena (Aloysia citrodora)

Citroenverbena wetenschappelijke naam Aloysia citrodora

Synoniemen: o.a. Verbena citriodora, Lippia citriodora en Aloysia triphylla en komt uit de ijzerhardfamilie.

Citroenverbena komt oorspronkelijk uit Chili en wordt thans als keukenkruid wereldwijd gebruikt. De blaadjes kenmerken zich door hun citroengeur. Ook kun je er thee van drinken. De citroenverbena staat het meest bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen bij nervositeit en slapeloosheid. Het is een rustgevend kruid.

Op onze Tuinderij, waar wij ons Immaterieel Cultureel Erfgoed uitoefenen, hebben wij de Citroenverbena staan, die we door de jaren heen hebben weten te verkrijgen, doormiddel van natuurlijke selectie zijn alleen de allerbeste, sterkste en natuurlijkste overgebleven.

Die vormen daarom ook onze basis voor al onze uitgangsmaterialen zoals bijvoorbeeld onze MNF JDK.CITROENVERBENA FULL SPECTRUM TRANSFORMERS, die men vaak gebruikt in MNF JDK.FULL SPECTRUM RITUALS zie:

https://gyofm.nl/webshop#!/JDK-FULL-SPECTRUM-TRANSFORMER-RITUALS/p/69544378/category=19698638

Werkzame stoffen in Citroenverbena

In geurig ijzerhard zit vooral etherische olie met voornamelijk aldehyden zoals citrol, geranial, neral en 1,8 cineal. Het bevat de sesquiterpenen betacaryofyleen, alfafarnesseen, monoterpenen waaronder limoneen, terpeenalcoholen zoals linoöl en terpineol en furcumarinen. Voorts bevat het flavonoïden zoals salvigenine, eupafoline en hispiduline. De aldehyden in citroenverbena zitten eveneens in citroen, citroengras en sinaasappel, vandaar dat de citroenverbena enigszins naar citrusvruchten smaakt.

Citral
De geurstof citral is het hoofdbestanddeel van de essentiële oliën in Aloysia citrodora. Het is echter niet alleen verantwoordelijk voor het buitengewone aroma van de citroenverbena, het wordt ook beschouwd als antibacterieel, antischimmelmiddel, antioxidant en als
ontstekingsremmend middel. Ideaal voor aromatherapie of een stoombad met Aloysia citrodora in geval van inflammatoire luchtweginfecties. Er moet echter worden opgemerkt dat de componenten van citral (de aldehyden geranial (citral A) en neral (citral B) af en toe tot allergische reacties kunnen leiden. Mensen met allergieën moeten daarom eerst zorgvuldig nagaan of ze citroenverbena kunnen verdragen.

Terpenen
De term terpenen verwijst naar fytochemicaliën die al lang bekend staan om hun goede medicinale effecten. Citroenverbena bevat deze in de vorm van de volgende monoterpenen en sesquiterpenen: carvon, karyofylen, dipenten, geraniol, kamfer, linalool, limoen, nerol, pinene

Gezondheidsvoordelen Citroenverbena

Naast het aromatische aspect van veel terpenen, die net als citral een rol spelen in de citrussmaak van Aloysia citrodora, staan de genoemde stoffen ook bekend om hun diverse genezende eigenschappen en effecten. Bovenal wordt het kalmerende effect op het spijsverteringskanaal, dat afkomstig is van veel terpenen, in de plantengeneeskunde gebruikt om maag-darmklachten te behandelen. In dit opzicht is kamfer ook een veel gebruikte stof voor koude bereidingen, omdat het aanwezige monoterpeen zowel ontstekingsremmend als sterk desinfecterend is. Plantaardige bereidingen voor spierspanning, zenuwpijn (neuralgie) en reumatische aandoeningen zijn ook vaak afhankelijk van kamfer, omdat het ook een kalmerend effect heeft op de zenuwen en daarmee samenhangende pijnprikkels.

Naast het aromatische aspect van veel terpenen, staan de genoemde stoffen ook bekend om hun diverse genezende effecten. Bovenal wordt het kalmerende effect op het spijsverteringskanaal, dat afkomstig is van veel terpenen, in de plantengeneeskunde vaak gebruikt om maag-darmklachten te behandelen.

Als het gaat om de pijnstillende effecten van citroenverbena, moeten ook bioflavonoïden worden genoemd. Artemitine en hesperidine in het bijzonder hebben zich in dit opzicht al bewezen als pijnstiller, maar de flavonoïden in Aloysa citrodora kunnen nog meer. Hespiridine is bijvoorbeeld werkt bijvoorbeeld ook als antioxidant, cholesterolverlager, ontsmettingsmiddel, ontstekingsremmer en vaatbeschermend middel. Artemitine heeft ook antikankerverwekkende eigenschappen.

Het desinfecterende potentieel van citroenverbena is nuttig bij de behandeling van bacteriële infecties. Het kruid vertoont onder meer positieve effecten op de vermindering van pathogenen zoals Staphylococcus aureus en Escherichia coli, twee bacteriën die worden beschouwd als de hoofdoorzaak van een hele reeks infectieziekten, waaronder luchtweginfecties en maag- darminfecties.

Citroenverbena wordt in veel landen in Zuid-Amerika gebruikt als een huismiddeltje voor tal van klachten aan het spijsverteringskanaal, het zenuwstelsel of voor lichte psychische aandoeningen. De werkzame bestanddelen worden tegenwoordig ook gebruikt in de natuurgeneeskunde en alternatieve geneeswijzen. De etherische oliën en flavonoïden bevatten een breed scala aan effecten en kunnen worden gebruikt voor zowel inwendige als uitwendige klachten. De citroenverbena heeft de volgende gezondheidsvoordelen en effecten:
* antioxidant
* het stimuleren van de melkstroom
* pijnstiller
* antibacterieel
* koortswerend
* spierontspannend
* diuretisch (vocht afdrijvend)

De werkzame bestanddelen in de plant hebben een versterkend effect op het zenuwstelsel en een kalmerend effect op het spijsverteringskanaal en hiervoor zijn de essentiële oliën limoneen, caryofylen, pineen en kamfer verantwoordelijk. Bovendien hebben de bioflavonoïden artemitine en hesperidine in de citroenverbena pijnstillende eigenschappen.

Er lopen anno 2023 een aantal internationale onderzoeken om de citroenverbena op antimicrobiële effecten te onderzoeken. De eerste resultaten hebben antibacteriële eigenschappen aangetoond bij Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus faecalis en Klebsiella pneumoniaea. Ook hier zijn de talrijke chemische verbindingen van de etherische olie verantwoordelijk voor de werking tegen bacteriën.

De eigenschappen en effecten van citroenverbena worden in de plantengeneeskunde gebruikt om de volgende aandoeningen en ziekten te behandelen of te verlichten:
* verkoudheid
* koorts
* spierkrampen
* astma
* winderigheid
* koliekpijn
* diarree
* maagklachten
* gezwollen ogen
* slapeloosheid
* nervositeit
* hoofdpijn
* milde depressie
* duizeligheid

* Indigestie,
* Meteorisme,
* Eructaties of oprispingen,
* Krampen,

Onderzoeken kunnen ons veel leren over de werking van kruiden, maar dikwijls ook zeer verwarrend omdat men dikwijls conclusie wil trekken voor men het hele kruidenplaatje kent. Ook bij de Citroenverbena is het zeker zo dat het niet één stofje is die de werking van de plant bepaald maar een opstelsom van vele stoffen, die dan ook samen een synergie vormen.

 

                                                                                                                                                                                         bron: Mens en Gezondheid

 

Wilt u ook weten wat deze hoogwaardige plant inhoudsstoffen voor uw gezondheid zouden kunnen betekenen, maak dan een afspraak voor een gratis consult.