Citroenmelisse (Melissa Officinalis)

Citroenmelisse wetenschappelijke naam Melissa Officinalis

De bladeren van citroenmelisse zijn lekker, gezond en beschikken over medicinale kwaliteiten, met name door de grote hoeveelheid etherische oliën en flavonoïden die in deze plant zitten. Citroenmelisse is een vaste plant; hij gaat in de winter dood maar komt in het voorjaar sterk terug.

De werkzame stoffen in de citroenmelisse maken het ook tot een geneeskrachtig kruid en de plant kan helpen ook bij rusteloosheid en bij maagproblemen. Het feit dat de plant naast etherische olie veel tannines, bitterstoffen en rozemarijnzuur bevat, maakt dat het ook een krampstillend en ontstekingsremmend effect heeft.

Op onze Tuinderij, waar wij ons Immaterieel Cultureel Erfgoed uitoefenen, hebben wij de Citroenmelisse staan, die we door de jaren heen hebben weten te verkrijgen, doormiddel van natuurlijke selectie zijn alleen de allerbeste, sterkste en natuurlijkste overgebleven.

Die vormen daarom ook onze basis voor al onze uitgangsmaterialen zoals bijvoorbeeld onze MNF JDK.CITROENMELISSE FULL SPECTRUM TRANSFORMERS, die men vaak gebruikt in MNF JDK.FULL SPECTRUM RITUALS zie:

https://gyofm.nl/webshop#!/JDK-FULL-SPECTRUM-TRANSFORMER-RITUALS/p/69544378/category=19698638 

In het Latijn heet deze plant Melissa Officinalis. Melisse betekent ´honingbij´. De bloemetjes bevatten nectar in ruime mate; waardoor het een bij honingbijen geliefde plant is. Officinalis betekent: uit de werkplaats van de apotheker. Alle kruiden die het woord ´officinalis´ in hun Latijnse, botanische naam hebben werden van oudsher gerekend tot de belangrijkste geneeskruiden. De toevoeging citroen werd eraan gegeven omdat dit kruid naar citroen ruikt en smaakt. In het Nederlands heeft citroenmelisse vele volksnamen: melisse, melis, citroenkruid, citroenplant, limoenkruid, bijenkruid, bijenblad, balsem, honingkruid, vrouwenkruid, melis, palingkruid, apiastrum en hartelust.

Werkzame stoffen citroenmelisse
Van citroenmelisse worden hoofdzakelijk de bladeren gebruikt voordat ze gedroogd zijn. Vers zijn ze het beste omdat anders vele stoffen eruit vervliegen, het aroma verdwijnt en de geneeskracht nihil blijkt. De bladeren worden geplukt vlak voordat de plant bloeit. Soms gebruikt men de hele bovengrondse plant in plaats van enkel de bladeren. In citroenmelisse zitten meer dan 40 verschillende soorten etherische oliën. Verder bevat het fenolzuren, triterpeenzuren, flavonoïden, bitterstoffen, looistoffen, monoterpene glycosiden, melitrilzuren, slijmstof, de vitaminen C, E en betacaroteen plus enkele minerale bestanddelen.

De geneeskracht van Citroenmelisse ( Melissa Officinalis)

Citroenmelisse is ook een belangrijk fyto-therapeuticum in de kruidengeneeskunde. De bladeren en bloemen van de planten bevatten voornamelijk essentiële oliën zoals geraniol en nerol, evenals enkele therapeutisch effectieve tannines zoals rozemarijnzuur. Andere ingrediënten in de plant zijn flavonoïden (vooral luteoline en apigenine) en cafeïnezuur. Deze geneeskrachtige eigenschappen zijn een aanleiding voor fyto-therapeuten om het te kunnen voorschrijven bij:
* verlichting van (chronische) stress
* verlichting van angst
* bevordert de slaap
* krampstillend
* tegen winderigheid
* antibacterieel
* gedeeltelijke antischimmelwerking
* gedeeltelijk antiviraal
* stimuleert de productie van gal
* Overspanning, zenuwachtigheid, stress, prikkelbaarheid,
* Slapeloosheid door stress, slapeloosheid door nervositeit,
* ADHD, rusteloosheid bij kinderen,
* Melancholie, neerslachtigheid, depressiviteit,
* Overdreven emotioneel, humeurigheid,
* Nachtmerries, angsten, paniek, examenvrees,
* Verminderd geheugen, intellectuele vermoeidheid,
* Nerveuze hartkloppingen,
* Hoge bloeddruk,
* Spanningshoofd-, oor- en tandpijn,
* Stress gerelateerde migraine.

* Maagdarmkrampen, kolieken, galkolieken,
* Misselijkheid, braakneigingen, zwangerschapsbraken,
* Nerveuze maagdarmklachten zoals krampen,
* Prikkelbaar darmsyndroom.
* Anorexia, indigestie, dyspepsie,
* Flatulentie, opgeblazen gevoel, oprispingen, aërocolie, aërofagie

* Menstruatiekrampen omdat het kramp opheffend werkt op de baarmoeder en het de baarmoeder harmoniseert,
* Uitblijvende menstruatie omdat het een emmenagoog is; een menstruatie bevorderend middel,
* Overactieve schildklier daar het fenolzuur rozemarijnzuur en de flavonoïde luteoline aanwezigheid van TSH, het schildklier activerend hormoon, verlaagt,
* Virale (herpes)infecties omdat geranial, citrol en luteoline-7-glycosiden antivirale eigenschappen hebben,
* Aderverkalking, door de vele antioxidanten en het bloed verdunnend effect

* Herpes labialis omdat de tanninen en sommige etherische oliën antivirale eigenschappen hebben waardoor het de genezingsduur van koortsblaasjes aanzienlijk verkort. Om dezelfde reden werkt het bij herpes zoaster of gordelroos, genitale herpes, wondjes en insectenbeten.
* Preventie insectenbeten, door je in te smeren met het blad van citroenkruid zullen insecten je minder snel lastig vallen, behalve bijen!
* Zenuwpijnen zoals jicht, hoofdpijn, migraine kunnen worden verholpen door een rustgevend bad met citroenmelisse te nemen. Het helpt ook om rust in het leven van jonge kinderen te brengen in het geval van doorkomende tanden.

* angststoornissen
* slaapstoornissen
* uitputting
* nervositeit
* algemene maag-darmklachten
* verlies van eetlust
* krampen
* winderigheid
* diarree
* insectenbeten
* menstruatiestoornissen
* misselijkheid tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmisselijkheid)

Onderzoeken kunnen ons veel leren over de werking van kruiden, maar dikwijls ook zeer verwarrend omdat men dikwijls conclusie wil trekken voor men het hele kruidenplaatje kent. Ook bij de Citroenmelisse is het zeker zo dat het niet één stofje is die de werking van de plant bepaald maar een opstelsom van vele stoffen, die dan ook samen een synergie vormen.

 

                                                                                                                                                                                         bron: Mens en Gezondheid

 

Wilt u ook weten wat deze hoogwaardige plant inhoudsstoffen voor uw gezondheid zouden kunnen betekenen, maak dan een afspraak voor een gratis consult.